Op 1 juli wordt alles duurder. Wat nu? - Kom in Actie!

John Dekker - Abcoude

06-15037908 info@dhmd.nl

Op 1 juli wordt ‘alles’ duurder! Wat nu?

Weet jij al waar jij straks meer aan kwijt bent? Hoe zit het met je huur? Je internet en kabel abonnement? Je energienota? Of heb je geen idee? Op 1 januari heb je ook al wat prijsverhogingen gekregen (je zorgverzekering bijvoorbeeld). Maar als alles duurder wordt, is de vraag: Wat doe jij met die informatie?

Niks!

Ik durf te beweren dat jij er niks mee doet. En je staat daarin niet alleen. De meeste mensen laten het gewoon voor wat het is. “Want ergens anders stijgen de prijzen ook!”, zeg je dan. En op zich klopt dat, maar stilzitten levert je nadeel op. En shoppen levert je wellicht voordeel op. Leuk voor je bankrekening! Kun je misschien een beetje (meer) sparen of beleggen.

Maar ja: dat kost tijd. En tijd is schaars. En het is saai werk, dat vergelijken. En dat is precies waar banken, verzekeraars, energiemaatschappijen, kabelaars en telecommaatschappijen op rekenen. Zo worden zij langzaam rijk. En jij een klein beetje minder rijk. De medaille van ‘niks doen als alles duurder wordt’ heeft twee kanten.

Best zonde vind je niet? Zeker als je weet dat het helemaal niet zoveel tijd hoeft te kosten. En al helemaal als je weet dat er mensen zijn (zoals ik) die je graag helpen om je kosten ‘in de klauwen’ te houden. Zodat jij je geld uit kunt geven aan leuke dingen: je vakantie, een studie, je kinderen, je boot, je camper of …… (vul maar in).

Waarom moet je op de kleintjes letten?

Grote bedrijven worden zo groot, omdat ze continu letten op de kosten. Ze accepteren niet klakkeloos dat alles duurder wordt. Daarom snijden ze met enige regelmaat in het personeelsbestand (reorganisaties). Of stappen ze over naar andere leveranciers of dwingen ze hogere kortingen af. En voor hun klanten verhogen ze de prijzen een klein beetje. Een echte win-win situatie. Voor hen.

En al vinden we dit niet leuk, soms zelfs oneerlijk, we doen er niks tegen. Het is immers een vrije markt: zij mogen het doen en jij mag het accepteren. En dat doe je dus ook, omdat jij het (net als de meeste Nederlanders) een beetje gehad hebben met al dat kiezen en vergelijken. Stemmen met de voeten doen we veel te weinig.

Het kan en moet echt anders!

Ik heb als Private Banker gewerkt voor de rijkste mensen van Nederland. En de meesten daarvan blijven in die bevoorrechte positie door slim om te gaan met hun financiën. Ze zullen altijd proberen de beste deal te krijgen. Niet door anderen het vel over de neus te halen, maar door net even wat korting te bedingen of voorwaarden aangepast te krijgen.

En jij kunt (en moet) dat ook doen. Of je vraagt iemand om het voor je te bekijken. Niet voor een keertje. Nee. Met regelmaat. Want daarin zit hem de kneep: jij kunt zelf vandaag nog een voordelige verzekeraar vinden. Maar weet je dat die verzekeraar waarschijnlijk bezig is om marktaandeel te kopen? Dat doet hij, omdat hij weet dat consumenten vaak blijven hangen ‘als alles duurder wordt’. Dus hij investeert nu en verwacht over een paar jaar daarmee goed geld te verdienen.

Anders gezegd: je moet dus continu kijken of er betere deals te vinden zijn. Of het door iemand laten doen. Dat doen de rijkste mensen van de wereld ook: ze huren bankiers, fiscalisten, notarissen, advocaten, planners, etc in om hen scherp te houden. Dat kost hen niet zoveel, of het kost ze zelfs nul-nada-noppes! En die manier van denken kan jou ook geld opleveren.

Het geld ligt op straat

Vorig jaar was de gemiddelde besparing €380, dan heb je het toch echt over een leuk bedrag! Als dat al niet de moeite waard is, dan weet ik het ook niet meer! Hoeveel uur moet je daarvoor werken? En als je ‘slechts’ de helft daarvan bespaart: is het dan de moeite niet waard? Pak jij die (bijna) €200 op van de straat als je het ziet liggen?

En weet je wat ik nou zo gek vind: in Nederland zoeken de mensen met de laagste opleidingen en de laagste inkomens het minst naar goedkopere oplossingen. Terwijl zij het juist het hardste nodig hebben! Echt totaal onbegrijpelijk! En onacceptabel! Weet je dat 60% van de Nederlanders geen potje heeft voor onvoorziene zaken? Dat geloof je toch niet! En toch is het waar.

Maar goed: of je nu veel of weinig verdient: Kom in actie!

Ik wil echt heel graag dat jij in actie komt. Om de zaken eens op een rijtje te zetten:

  • Hoe lang lopen je contracten nog?
  • Hoe zit het met je betaalrekening: sta je vaak rood?
  • Heb je abonnementen waar je niet het maximale uit haalt?
  • Wat zet je opzij voor onvoorziene zaken?
  • Ben je aan het sparen voor je pensioen/aflossing hypotheek/kinderen/etc.

Door beter inzicht te krijgen weet je niet alleen waar je nu staat, je hebt ook een veel beter beeld waar je over een paar jaar staat in financiële zin. Is geld niet belangrijk voor je? Dan geef ik je graag mijn bankrekeningnummer. Of stort het op de rekening van een goed doel.

 

Hoe zit het met je staatslot?

Maar ik weet zeker dat je dat niet gaat doen. Dat er dingen zijn die je belangrijk genoeg vindt om dat niet te doen. Misschien is het wel je vakantie. Of ga je wat kleine dingen aanpakken in je huis. Of ga je wat schulden aflossen. Of reserveer je het voor je begrafenis (moet ook gebeuren). Misschien ga je er wel mee beleggen: daar hoef je namelijk niet eerst rijk voor te zijn om er mee te beginnen.

Kortom: er zijn (bewust of onbewust) veel dingen waarvoor je geld voor over zou willen houden. En door de zaken goed op een rijtje te zetten en betere deals te vinden kun je dat ook echt gaan doen. Maar zonder actie is er geen resultaat.

Droom jij wel eens van een onbezorgd leven? Heb je wel eens een staatslot gekocht en gedacht: “Als ik win zeg ik meteen mijn baan op?”. Voor jou heb ik goed nieuws: dat geluk heb je zelf in de hand. Door je bewust te worden van je positie. Niet alleen financieel. Ook door te kijken naar je werksituatie. Naar je woonsituatie. Hoe vind je dat je er voor staat?

Ben je 110% gelukkig?

Of zie je nog ruimte voor verbetering? Het is toch lekker als je nog een klein stukje meer tevreden zou kunnen zijn! Ik help je dat te bereiken. Door je bewust te maken van je mogelijkheden. Door te kijken naar manieren om kosten te besparen. Door je te helpen een systeem op te bouwen waarmee je een mooie vermogensbuffer op kunt bouwen.

Rijk worden in een dag gaat je niet lukken. Als dat zou kunnen, dan zaten we allemaal op de Bahama’s of op een andere mooie plek op aarde. Maar door het jezelf te gunnen om op een andere manier naar je financiën te kijken, kunt je het voor jezelf wel net allemaal een beetje makkelijker maken. En hoeveel makkelijker, dat bepaal je zelf. Het gaat om jouw ambities.

Maar eerst komt 1 juli er aan. Als jij niet zelf een nieuwe energieleverancier of internetaanbieder wilt regelen, dan doe ik het voor je. En dan kijk ik ook meteen naar je verzekeringen, je abonnementen, je ….. Wat je maar wilt. Ik doe het graag en (omdat alles duurder wordt en ik het erg belangrijk vind dat je daar iets tegen onderneemt): tot 1 juli reken ik geen uurtarief!

Waarom? Omdat het mijn wens voor Nederland is, dat niemand teveel kosten maakt, een gezondere buffer heeft en zichzelf in de toekomst iets moois kan geven!

Met vriendelijke groet,

John Dekker

Ps: wil je het Zelf doen? Regel dan hier je energie, hier je mobiele telefonie, of Sim Only, hier je internet en hier een nieuw boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *