Toon: Ben ik nou zo dom? - Doelen Halen met Dekker

John Dekker - Abcoude

06-15037908 info@dhmd.nl

Toon: Ben ik nou zo dom?

Slimme meters zoals Toon: ze gaan als warme broodjes. Waarom? Vanwege het feit dat het een leuke gadget is? Om er energie mee te besparen? Omdat het ‘gratis’ is? En als je er nog geen een hebt, loop je dan niet hopeloos achter?

Thuis hebben we Toon. En waar gebruiken wij Toon het meeste voor? Om de verwarming te besturen met onze app. Hij kan omhoog (dat doet mijn vrouw) en hij kan omlaag (dat is mijn werk). En verder? We kijken naar de buitentemperatuur. Wetende dat deze slimmerik de temperatuur van onze buren uit Amsterdam weergeeft. Zo precies is hij (nog) niet.

En dat is het. Yep. Geen grap. Dat is het. Daar betalen wij vijf euro per maand voor. Want al kregen we Toon ‘gratis’, we moeten wel een maandelijkse fee betalen om ons de martelgang naar de thermostaat te kunnen besparen. Is dat niet enorm zonde? Ja, maar als je al in bed ligt en er achter komt dat de verwarming nog aan staat dan ben je toch weer heel blij dat je hem hebt

Of kan ik gewoon wat slimmer worden?

Volgens Eneco kun je met Toon met gemak 10% besparen op je energiekosten. Vooral door het grotere bewustzijn dat je creëert over je energieverbruik. Door goed te kijken naar (bijvoorbeeld) het stroomgebruik van bepaalde apparaten. Daar heb je slimme stekkers voor (die je los koopt). Of door ze gewoon even uit en aan te zetten. Dan zie je het op je monitor. En je weet waar je stroom ‘weglekt’.

Uiteraard kun je ook standaardprogramma’s instellen, zoals een vakantieprogramma. Gemakkelijk en (aldus Eneco) energiebesparend. Al kon dat ook al met minder slimme thermostaten. En je kunt maandelijks zien of je meer of minder hebt verbruikt dan volgens je voorschot gebruikelijk is. En je kunt met vrienden ‘wedstrijden’ houden wie het laagste energieverbruik heeft.

Wat heel handig is: Toon werkt niet alleen via Eneco, maar met alle energiemaatschappijen. Je kunt hem dus ook gewoon los kopen. Momenteel is Toon gratis bij een vierjarig contract. Of dat contract ook voordelig is voor jou kan ik natuurlijk uitrekenen (graag zelfs). O ja: Toon werkt niet met stadsverwarming!

Wil je Toon of een alternatief? Heb je vragen? Ik beantwoord ze graag!

One thought on “Toon: Ben ik nou zo dom?”

  1. Hallo,

    Je begint je stuk met “Slimme meters zoals Toon”. Maar Toon is een thermostaat toch, geen meter.

    Zit de besparing ook niet in het feit dat het een modulerende thermostaat is?

    Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *